Etiketter

fredag 30 november 2012

En midsommarnattsdröm - William Shakespeare

En midsommarnattsdröm är en pjäs från 1594-1596, skriven av William Shakespeare. (1) I pjäsen behandlas ämnen som kärlek, missförstånd och avundsjuka. I detta verk möts sanningar och drömmar när en familj splittras och leds in en fantasiskog där allt är tillåtet. Händelserna kring paren i handlingen är invecklade och efter komplicerade förvecklingar och missförstånd löses kärleksproblemen. Verket kategoriseras som en komedi och är en av Shakespeares mest populära pjäser som spelas upp över hela världen. (2)

William Shakespeares liv och uppväxt står inte helt klart. Men merparten av hans levnadssätt har vävts in i hans olika verk. I En midsommarnattsdröm behandlas ämnena kärlek och sorg, vilket kan kopplas till det äktenskap han hade tillsammans med Anne Hathaway. Men även andra detaljer i En midsommarnattsdröm kan kopplas till Shakespeares levnadssätt. (1)

Under den elisabetanska tiden hade man en unik syn på kvinnan. Man hade en antifeministisk syn på kvinnan och deras största bedrift var att gifta sig. Jag skulle vilja påstå att detta synsätt på kvinnan väger in då en manlig dominans är övervägande i En midsommarnattdröms handling. I handlingen flyr Lysander och Hermia in i den förtrollande skogen för en natt där dem inte omfattas av de lagar som Theseus och Egeus skrivit. Hermia och Lysander gör detta i smyg så Theseus och Egeus kan bestämma över dem. När dem sedan kommer till Aten möter dem en massa par som är gifta och dessa äktenskap är byggda på männens krav och vilja (3/4). Äktenskapen ses som den ultimata bedriften för kvinnor medan männen kunde åstadkomma olika bedrifter på olika områden. Den här uppmärksamheten till manliga och kvinnliga könsroller och normer som finns i En midsommarnattsdröm kan kopplas till den elisabetanska kulturen som Shakespeare levde under.

I öppningsscenen vägrar Hermia att följa sin faders instruktioner då hon har blivit bifallen att gifta sig med Demetrius. (3/4) I antikens lag innebär det att en dotter måste gifta sig med den friare som sin far valt. Om hon inte fogar sig hotas hon av döden. Alltså kan man koppla innehållet i öppningsscenen till antiken.

Jag tycker inte att Shakespeare riktigt lyfter fram identiteten hos individerna i verket. Man får inte ta del av detaljerade beskrivningar av individerna. Detta gjorde att jag inte riktigt fastnade kring någon speciell karaktär i handlingen. Jag tycker istället att Shakespeare skapar en sorts identitet i kärleken mellan individerna. Varje gång i handlingen en förälskelse uppstår lyfts texten och blir allt mer intressant. Handlingen flyter på bättre. Jag skulle dock vilja påstå att den kärlek som lyfts fram främst i handlingen representerar den mörka sidan av kärlek. Ingenting går riktigt rätt, det skapas komplicerade situationer och äkta kärlek når inte riktigt fram. Shakespeare skriver även mycket om älvorna och kring deras uppdrag. Älvorna är som ljuset i kärleken då de blandar drycker för att väcka äkta kärleken till liv.

Att En midsommarnattsdröm hör till genren komedi håller jag fullständigt med om. Stycken av pjäsen utspelar sig i en trolsk skog. En sagolik och förtrollande skog som innehåller en mängd parallella intriger. Det som jag skulle vilja påstå är det komiska i pjäsen är missförståndet mellan två förälskade par och den förvandling hantverkaren Botten (vävare) gör då han förvandlas till en åsna, som sedan älvdrottningen Titania förälskar sig i.

Källförteckning
1. Wikipedia, A midsummer night’s dream http://en.wikipedia.org/wiki/A_Midsummer_Night's_Dream
2. Nationalencyklopedin, William Shakespeare http://www.ne.se/william-shakespeare
3. http://www.shakespearesallskapet.se/midsommarnatt.htm
4. En midsommarnattsdröm, författare: Wahlström & Widstrand. Översättning: Carl August Hagberg.

Av Simon Falk SA11F

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar