Etiketter

måndag 26 november 2012


Hamlet
Hamlet är en tragedi skriven under renässansen, som är skriven av William Shakespear. Shakespear föddes den tjugotredje april år 1564 i en liten stad nordväst om London som heter Stratford och han dog den tjugotredje april år 1616, femtiotvå år gammal. Vid arton års ålder gifta han sig med Anne Hathaway och tillsammans fick de tre stycken barn. Hamlet är uppbyggd på en krönika skriven av Saxo Grammaticus.
När han fyllt 25 år så flyttade han till London, där han Började arbeta som skådespelare och skrev sina första pjäser.
 Han blev hyfsat snabbt en känd och omtyckt dramatiker under renässansen och kunde bygga en egen teater, som han kallade för Globe theatre den invigdes år 1599. När han hade bott tjugo år i London så flyttade han tillbaka till Stratford där han sedan avled år 1616.
Hamlet är den pjäs som är mest spelad av Shakespeares alla pjäser, Hamlets gåtfulla personlighet gör att hans karaktär går att tolka på så många olika sett. Teatern har många gånger spelats in och gjorts till film.
 Hamlets Pappa blir mördad av sin egen bror, Hamlet spelar en roll som galen, blodtörstig och förtvivlad.  Hans hämndbegär gör att han stöter bort sin älskade hustru Ofelia. Ofelia blir så galen av att han stöter bort henne så att hon tillslut dränker sig. Hamlets mamma gifter om sig efter kungens död med farbrodern till Hamlets bortgångne pappa. När den nyblivna kungen börjar inse att Hamlet snart skulle lista ut att det var han som hade dödat hans far, så började han lista ut en plan för hur han skulle få bort Hamlet. Så kungen försöker att förgifta Hamlet vid en fäktningsmatch men av misstag dricker drottningen det giftiga vinet och dör. Hamlet får en helt ny kraft, att döda kungen, men Hamlet blir själv förgiftad av kungens svärd och avlider kort därefter.
Hamlets sätt att skriva på fångar publiken snabbt, det språk han använder är väldigt uttrycksfullt och faller in naturligt. Karaktärerna i texterna i väldigt sammansatta, en person har flera olika sidor. Tillexempel en ond karaktär är inte ond rakt igenom utan det är olyckan som skapat ondskan hos personen.  Hans texter är väldigt meningsfulla, det finns en mening med det han skriver. En av de vanligaste citaten som används en idag är ”Att vara eller att inte vara, det är frågan”. Hans sätt att skriva på var väldigt bildligt och gammeldags.
Shakespears pjäser var riktade till en socialsiktad publik, så han spelade ett brett spektrum av olika scener. Han behärskar språket på ett fantastiskt sätt och hans sätt att få karaktärerna att gå in i rollen är otrolig. Hans öppningar av nya scener är väldigt vardagsnära, lyriskt sköna och har snabba dramatiska vändningar. Slutet på Hamlet är väldigt tragiskt, alla dör och det blir inte som man förväntats sig. Romeo och Julia är ett annat verk som Shakespear har skrivit, slutet påminner lite om Hamlet ingen blir lycklig och både Romeo och Julia dör.
Många av Shakespears verk ser och läser vi än idag, de är över femhundra år gamla men än idag är vi intresserad av dem.



Källor
http://sv.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare

Jag anser att ne är en säker sida då den uppdateras väldigt ofta och man kan se vem som skrivit. Sen så använder sig många skolor av Ne och det är en sida som det kostar pengar att hämta fakta ifrån om man inte är på skolan. Jag litar alltid på Ne då det är utbildade personer som skriver och inga ungdomar som sitter och skriver  om deras tankar. Wikipedia är det inte alltid bra att lita på, för vem som helst kan gå in och ändra och skriva fakta. Om man använder sig av deras fakta så är det väldigt viktigt att kolla upp deras källor och kolla om de verkar trovärdiga. Man ska alltid vara källkritisk till den fakta man kollar på, det är viktigt att tänka på om personen som skrivit är opartisk eller partisk till händelsen. Kolla det datum som texten är publicerad och senast uppdaterad. Man ska även kolla om den personliga utgivaren står med och om det går att kontakta för frågor kring texten. Sen om det finns ett uppdaterings datum.


Hanna kjellin sa11f

1 kommentar:

  1. Hej Hanna,

    Vad kul att du använder NE.se! :-)

    Vill bara tipsa dig om att om skolan har NE så kan alla elever (och lärare) få det hemifrån också genom att skapa ett personligt konto. Hur man gör läser du här http://www.ne.se/static/openschool/skapakonto.jsp

    Med ett personligt konto kan man även använda NE Skolas app som man hittar i AppStore eller Google Play.

    //magnus

    SvaraRadera