Etiketter

tisdag 18 december 2012

Referat av artikeln ”Danske skolebørn i verdens top 5” av Ulla Nørby

I artikeln ”Danske skolebørn i verdens top 5” skriver Ulla Nørby om att danska studenter i årskurs fyra presterar väldigt bra i både läsförståelse och matematik jämfört med andra länder i världen. Hon skriver också om att Danmark har medverkat i en stor internationell jämförelse.

Forskare Jan Mejding hävdar att den här jämförelsen har visat att Danmark ligger före både Norge och Sverige kunskapsmässigt bland fjärdeklassare men att Finland fortfarande ligger ett steg före.

Framförallt visar studien att danska fjärdeklassare har presterat oerhört bra vad gäller läsförståelse och resultatet visade att de ligger på en femteplats i världen.
Nørby skriver också att studien visar att danska flickor läser bättre än pojkar och intresset av att läsa är generellt väldigt högt bland eleverna.

Nørby skriver också att Danmark har deltagit i denna jämförelse två gånger tidigare, åren 2007 och 2011. I studierna har det visat sig att danska fjärdeklassare har förbättrat sin kompetens i matematik och i naturkunskap/teknik. Hon säger att den senaste studien visade att Danmark ligger på en nionde plats i världen men dock finns det stora individuella skillnader bland danska elever vad gäller matematik och naturkunskap/teknik.

http://jyllands-posten.dk/indland/article4943223.ece

Laveste = lägsta
Læser = läs
Læsetesten = lästest
Klassestørrelse = klasstorlek
Udfordringer = utmaningar
Understøtte = understöd
Praksisorienterede = praktiskt inriktad
Efteruddannelse = utbildning
Afsætter = marknadsföring
Afvente = avvakta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar