Etiketter

måndag 17 december 2012

Referat av artikeln ”Tid for å løpe - kulda gir høyere forbrenning”.


Nu när det är minusgrader är det dags att dra på sig löparskorna. I artikeln ”Tid for å løpe - kulda gir høyere forbrenning” i DN aktiv 28/11/12 skriver Kirsten Maraton Melkevik om hur bra det är att springa i kylan.

Melkevik skriver att förbränningen ökar när du springer i minus grader då kroppen måste lägga extra mycket energi på att hålla kroppen varm. Eftersom mer energi förbrukas till att hålla värmen gör det även så att du blir tröttare snabbare.

När man springer när det är kallt ute är det viktigt att tänka på vad du tar på dig skriver Melkevik. Kläderna ska vara lätta och bekväma och dem måste transportera bort fukt och svett från kroppen på ett bra sätt. Melkevik pekar också på att det yttersta lagret ska vara vindtätt och det ska vara värma sockar på fötterna då det är viktigt att inte frysa.

Melkevik betonar hur viktigt det är att vara frisk och att man ska ha ett utandningsskydd när man springer i minusgrader. Är du förkyld när du springer i kylan ger träningen motsatt effekt menar Melkevik. Luften blir mycket torrare när det blir minusgrader vilket gör att man inte kan motionera i kyla för länge. Det kan leda till, förklarar Melkevik, att man får ansträngningsastma.

Enligt Melkevik är det mycket smart att investera i ett par bra löparskor med piggar under som gör att man inte halkar, detta underlättar då din löpning.

Sammanfattningsvis skriver Melkevik att löpning i naturen på vintertid med all vit snö är en helt annan och speciell upplevelse, ens vanliga springsträckor blir plötsligt nya i vintermörkret.


Kulde – kyla
Fordi – eftersom
Drivstoff – bränsle
Tøy – kläder
Superundertøy – underställ
Noen – några
f.eks. – t.ex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar