Etiketter

torsdag 20 december 2012


Referat av norsk nyhet

I artikeln "de som ble drept på Utøya,kunne like gjerne vært mine egne barn" som publecerades den11/12/2012 på NRK, skriver Vilde Helljsen om EU-parlamentets precident som är på besök på Utöya.  

Martin Schultz besökte Utöya medans han var i Norge för nobels fredspris ceremonin. Han uppskattade besöket och tycker det är viktigt att komma tillbaka för att det inte bara ska bli en plats ihåg kommen för de mord som skedde här.

Journalisten Vilde Helljesen berättar också om att Schultz har engagerat sig i kampen mot extremism och också därför önskat att får besöka Utöya när han var i Norge. 

Helljesen beskriver i artikeln Martin Schultz som en man med stor förståelse för det tragiska som hände på Utöya. Schults säger att ” de som dödats här kunde lika gärna vart mina egna barn”

EU kommutationens president José Manuel Barroso pekar på att det finns en bekymring när det gäller framväxtren av högerextrema partier i Europa.   

Schultz blev runt visad på ön, och då bland annat till den platsen som 69 unga människor blev dödade den 22 juli 2011. Han fick även berättat om en stuga på Utöya för sig där 47 ungdomar hade barrikerat sig för att få skydd, och terroristen då hade skjutit genom dörren.

Källor:


  Ord
Skäl= grunn
Stänga= lukke
Tråkig= kjedlig
Nöjd= forsynt
Lustig= morsom
Flicka= pike
Mys= kos
Dum= teit
Å gremmes= att uppgivet göra grimaser och himla med ögonen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar