Etiketter

torsdag 18 oktober 2012


Don Quijote


Don Quijote eller Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha som den egentligen heter är en bok skriven av Miguel Cervantes (hädan efter kallad MC) under tidigt 1600 – tal. MC föddes ca den 29 september 1547 man vet inte särskilt mycket om han tidiga liv men han jobba troligen som någon form av tjänsteman innan han sedan drogs till äran och hedern man kunde få i armén (Don Quijote, Miguel Cervantes, inledning skriven av Staffan Björck).

Under sin tjänstgöring i armén var han med och slogs mot det ottomanska riket där han skadades. Det var under sin tjänstgöring i armén som han blev tillfångatagen och satt i fängelse under fem år. Efter sin återkomst till Spanien söte han jobb men nu efterfrågades inte några forna krigshjältar inom staten så MC hade då svårt att hitta jobb(http://www.ne.se/lang/miguel-de-cervantes), och var då arbetslös under flera år. Han fick senare tjänst som spannmålskommisarie senare jobbade han med skatteindrivning. Han satt under denna tid några gånger i fängelse och skrev samtidigt en mängd skådespel tyvärr har de flesta försvunnit. Med dessa skådespel hade MC inte fått så stor lycka, men sedan kom Don Quijote ca 1605 (Don Quijote, Miguel Cervantes, inledning skriven av Staffan Björck).

I boken Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha följer man riddaren Don Quijote (hädanefter kallad DQ) och hans lojala kompanion Sancho Panza på alla deras äventyr. I boken kan man se en subtil ironi mot det så kallade feodal samhället där ridderlighet, höviskhet och lite allmän kvinnodyrkan var vardagsmat (http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Quixote). Man kan läsa om DQ ibland konstiga företeelser och handlingar so är helt ofattbara, men man kan också se att boken till hör en speciell tid i Spaniens litteratur en så kallad pikaresk roman. Kännetecken är att den är skriven i Episoder snarare än en enhetlig roman och  att handlingen inte är bunden till en viss social miljö eller klass och att den har någon form av kritiskt perspektiv. Som denna har genom sin ironi mot feodalismen (http://en.wikipedia.org/wiki/Picaresque) .

Anledning till att MC skrev just en sådan här bok kan ha att göra med hans hemkomst som inte riktigt blev vad han trodde det skulle bli. MC hade innan sin tjänstgöring en glorifierad bild av detta krig han såg det som ett korståg och han var en riddare där för att få bort hedningarna, men när han sedan kommit hem efter att både blivit allvarligt skadat samt tillfångatagen ville ju ingen veta av honom (http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Quixote). Detta tror jag bidrog till att han skrev just en pikaresk bok i stället för en gammal hederlig riddar bok om dygd och en kvinna som behövde räddas. MC kunde nog relatera mycket till sina huvudkaratärer till exempel så hade Sancho problem med att få jobb och DQ som såg på allt som ett äventyr Vilket MC också gjorde när han var yngre. Men bokens bitiska ironi finns alltid där i bakgrunden vilket gör att bokens handlingar alltid ses på ett mer realistisk syn sätt

Bokens sätt att skrivas samt alla dessa ibland knasiga äventyr, roliga dialoger samt karaktärer som är svåra att ogilla gör att man kan verkligen förstå varför boken blivit en sådan klassiker      
Källor:
Don Quijote, Miguel Cervantes, inledning skriven av Staffan Björck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar