Etiketter

fredag 19 oktober 2012


Niccolò Machiavelli

Niccoló Machiavelli föddes 1469 i den vackra staden Florens, Italien.
År 1498 blev Machiavelli anställd i diplomatisk tjänst i sin älskade hemstad Florens men blev 1512 avskedad från sin post pågrund av regimskifte och efter det hade han mer tid för att skriva, studera och skriftställa. Genom sin tjänst som diplomat, fick Machiavelli enorma erfarenheter och kunskaper som senare skulle vara till stor nytta för hans politiska författarskap.(Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19. Genom sin tjänst hade Machiavelli tillfälle att studera flera stora män som var aktiva inom politik såsom påven Julius II, Cesare Borgia och kejsar Maximilian I. (”Fursten” skriven av Niccoló Machiavelli. )
Med hjälp av sin lärdom och studier inom klassisk litteratur och olika former av politik, berättar Machiavelli om sina idéer för hur en stat ska styras, hur en furste ska agera. Genom sina böcker och framförallt Fursten så har Machiavellis namn blivit symbolen för ärolystna ,hänsynslösa politiker och härförare. (”Fursten” skriven av Niccoló Machiavelli. )

Hans största verk Fursten kom att bli en av det mäktigaste verk som skrivits och har påverkat flera framgånsrika presidenter, diktatorer och härskare i flera århundraden. Efter år av inspärrning i fängelse där han plågades med tortyr och där han undkommit dödsstraff med knappa marginalen, så släpptes Machiavelli och år 1527 dog Machiavelli i sin vackra hemstad Florens. (Hej Litteraturen!, se länk)

Machiavellis sätt att skriva kopplas väldigt starkt samman med renässansen, då den katolska kyrkans makt krossades och nationalstater växte fram under mäktiga hov. Hoven hade varit en förutsättning för många författare, skådespelare och konstnärer som nu istället fick jobb från rika och mäktiga beställare. (Hej Litteraturen!, se länk)

Machiavellis verk som skrevs, som han själv säger, till Den store Lorenzo de Medici var ett bevis på hans tillgivenhet gentemot honom. Och istället för att erbjuda honom guld, hästar eller ädla stenar, så erbjöd Niccoló Machiavelli honom något som han själv tyckte var mycket mer värdefullt. Han erbjöd honom hans kunskap, erfarenhet och historiekunnande, allt i en liten bok(”Fursten” skriven av Niccoló Machiavelli. ). Just det att skriva på beställning, skriva som Machiavelli på sättet att vinna respekt hos en högre människa var ofta en typisk symbol för renässansens litteratur. Machiavellis verk tillhör några av de främsta i renässansens politiska idévärld.

Boken Fursten som Machiavelli skrev kan kopplas till hans bakrund med Medici familjen, många anser att Machiavelli skrev boken Fursten av rädsla och respekt gentemot familjen Medici som fullkomligt förstörde  Machiavellis politiska karriär och lät han slängas i fängelse där han han torterades och plågades. Pågrund av detta så kan man se former av respekt och smicker i hans sett att skriva i boken Fursten.

Här är några verk skrivna av
År 1513 kom hans största och mest kända verk, Il Principe eller Fursten. Boken som senare trycktes år 1532, skrevs i första hand till fursten och härskaren över Florens, Lorenzo de' Medici även kallad Il Magnifico. Boken är ungefär som en handbok i hur en härskare ska styra på bästa sätt. Machiavelli visar i boken vägarna för framgång för en härskare men visar även hur det kan bli ens undergång. Machiavelli visar hur härskare ska göra för att få människor att underkuva sig makten och även hur en stark kejsare ska agera för att inte förlora greppet om makten.(Fursten. http://www.ne.se/fursten, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.)

År 1531 släpptes boken Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio (Avhandlingar om Livius tio första böcker) som blev hans mest betydelsefullaste verk om politik.(Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.)

Han skrev även en bok om Florens historia som släpptes år 1532.(Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.)


Källor:

INTERNET: Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-10-18.

Fursten. http://www.ne.se/fursten, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.



VIDEO:

BOK:
”Fursten” skriven av Niccoló Machiavelli. 



[1] Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.
[2] ”Fursten” skriven av Niccoló Machiavelli. 

[3] ”Fursten” av Niccoló Machiavelli
[6] ”Fursten” av Niccoló Machiavelli
[7] Fursten. http://www.ne.se/fursten, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.
[8] Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.

[9] Niccolò Machiavelli. http://www.ne.se/lang/niccolo-machiavelli, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-11-19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar