Etiketter

torsdag 18 oktober 2012


Macbeth. Av: Hanna Strömbom, SA11F.

”Macbeth” är ett verk skrivet under renässansen. Dess författare är William Shakespeare. William Shakespear föddes 23 april 1564 och dog 23 april 1616. Han växte upp i Stratford. Där träffade han sin fru som han sedan fick sitt första barn med, tre år senare fick han tvillingar. Samma år flyttade han ifrån Stratford och sin familj för att bosätta sig i London. Det sägs att han i London började jobba som hästvakt för teaterbesökarna, men han blev sedan medlem i teaterverksamheten där han utmärkte sig både som skådespelare och författare. Han hoppade sedan av teatern efter att ha varit med i lordkammarherren lord Hunsdons trupp ett tag och lämnade då teatern för gott.  Han var en engelsk författare och känd som världslitteraturens största dramatiker.  Han skrev många välkända verk, några utav dem är Romeo och Julia, Macbeth, En midsommarnattsdröm, Hamlet och King Lear. Detta skrev Nina Ringbom om på hemsidan historiesajten.se den 18/10-04.

Med hjälp av wikipedia fick jag reda på att ”Macbeth” skrevs 1605. ”Macbeth” är skriven utifrån en gammal berättelse. Det var en man vars namn var Macbeth. Han var son till en man som hette Findlaech, han var ärftlig styresman, och han hade gjort anspråk på tronen då hans fru tillhörde kungaätten. Men efter att Macbeth överfallit och dödat kung Duncan, Skottlands dåvarande kung, blev han själv kung. William Shakespeares verk formar sig då utifrån det som sägner och gamla berättelser berättar om Macbeth. Macbeth ses som en psykiskt förvirrad kung. 
 Ifrån början är Macbeth endast en trogen och modig krigare som har all respekt ifrån kungen. Men efter att han ha blivit spådd utav tre häxor som sagt att han ska bli jarl av Cawdor och även senare kung börjar hans psyke spela honom spratt. Han tror inte på det som häxorna säger tills två skottska hövdingar kommer med beskedet att kungen är ytterst imponerad utav Macbeths tapperhet och har där av gett honom titeln jarl av Cawdor, precis det häxorna förutsätt och lovat honom. Han ser detta som en slump, men han slås utav tanken att bli kung och enda vägen dit är att mörda kungen. Han får rysningar av tanken och säger ”vill ödet göra mig till kung, kan ödet får kröna mig. Själv rör jag ej ett finger!”. Han har alltså sagt att han aldrig skulle kunna tänka sig att mörda kungen för att ta över tronen, endast ödet skulle få honom till att bli kung. Han skriver ett brev till sin fru och berättar om vad som inträffat och hon blir lyrisk. Hon ser det som en självklarhet att kungen ska mördas så att Macbeth kan bli kung, hon säger även att hon kan sköta det själv. Macbeth tvekar men Lady Macbeth, hans fru, övertalar honom genom att säga ” Jag som har haft barn vid bröstet, jag vet hur kärt man har det barn man ammar, men om jag hade svurit så dyrt som du, jag skulle ändå, när det log mot mig, ryckt vårtan från dess gom och krossat hjärnan”. Macbeth blir då övertygad och dem genomgår mordet.

”Macbeths” budskap är att människor har två personligheter. En god sida som kan påstå att den aldrig skulle skada någon eller något, men det finns även en ond sida som handlar på det sätt som räddar ens eget skinn på bästa sätt även om någon stryker med i farten. Macbeth är från början, som sagt, en tapper och trogen krigare men när han får lukta på makten så stiger det honom åt huvudet och han förvandlas till en mördare. Hans förvandling till ondskans instrument speglar även andra förvandlingar som t.ex. meningens sönderfall. Att utsättas för en sådan förvandling är att utsättas för ”Macbeth”.  ”Macbeth” handlar om den eviga kampen mellan gott och ont som finns inom oss hela tiden.  Människan är äregirig och när man får smakat på makten tar ens girighet över.

William Shakespeare hade varit med sin teatergrupp och uppträtt för Skottlands kung i trakterna där ”Macbeth” utspelade sig. Man kan ana att han har blivit inspirerad när han var och uppträdde i Skottland och fick se landskapet.

Renässansen innebar att människan skulle hitta sig själv och frigöra sig från kyrkan, tänka själva. Min tolkning är då att denna nya tidsepok fick William Shakespeare att inse att människan har två sidor, en god och en ond. De olika sidorna kommer fram vid olika situationer beroende på vad dess handling kommer att leda till för konsekvens. Samtidigt som människan skulle tänka själva och ta ansvar för sina handlingar hamnade de i omöjliga val där de fattade dåliga beslut. Det är just ett sådant beteende som visas i ”Macbeth” Det är också genom detta man kan koppla ihop ”Macbeth” med William Shakespeares liv eftersom han levde under renässansen och omedvetet påverkades på samma sätt som alla andra.

I verket ”Macbeth” används mycket metaforer som återvänder i motsatser. Dessa har oftast väldigt mycket med ljus och mörker att göra. Gränsen mellan lögn och sanning, ljus och mörk är så tunn och detta är speciellt för ”Macbeth”. I de flesta verk Shakespeare har skrivit låter han förklädnadsmotivet och könsbytet stå i centrum och dessa styr bytena mellan verklighet och dröm, men i ”Macbeth” är det metaforer som sköter detta.”Macbeth” är en kategori för sig då den varken innehåller kyskhet eller utvikning som många andra av William Shakespeares verk gör. ”Macbeth” är ett väldigt kort verk och den går mycket ut på att spegla skräck.

Jag tycker att ”Macbeth” är en väldigt gripande och speciell berättelse. Den får en att börja tänka då det är vissa saker i berättelsen som egentligen inte går ihop, som t.ex. när Lady Macbeth säger ”Jag som har haft barn vid bröstet, jag vet hur kärt man har det barn man ammar, men om jag hade svurit så dyrt som du, jag skulle ändå, när det log mot mig, ryckt vårtan från dess gom och krossat hjärnan”. Lady Macbeth och Macbeth har inga barn och därför får just detta citat en att börja tänka och fundera kring hur hon egentligen tänkte. Budskapet i ”Macbeth” är väldigt aktuellt just nu, tankar kring etik och moral, vilket gör att jag tycker berättelsen känns jordnära och sann.

Källförteckning:
Webbsida:
http://www.ne.se/william-shakespeare Senast uppdaterad: 16/10. Hämtat: 16/10
http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=294 Författare: Ringbom Nina. Senast uppdaterad: 18/10-04. Hämtat: 16/10 2012
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A4ssansen Senast uppdaterad: 24/9. Hämtat: 16/10 2012
http://sv.wikipedia.org/wiki/Macbeth_av_Skottland Senast uppdaterad: 6/10. Hämtat 16/10 2012
Bok:
-          Macbeth. Författare: William Shakespeare. Översatt av: G Hallqvist Britt. Skriven: 1985 Förlag: Ordfronts förlag.

17/10-2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar