Etiketter

fredag 19 oktober 2012


En midsommarnattsdröm

William Shakespeare

En midsommarnattsdröm är en pjäs från 1594-1596, skriven av William Shakespeare.
I pjäsen behandlas ämnen som kärlek, missförstånd och avundsjuka. I centrum av detta verk möts sanningar och drömmar när en familj splittras och leds in en fantasiskog där allt är tillåtet. Händelserna kring paren i handlingen är invecklade och efter komplicerade förvecklingar och missförstånd löses kärleksproblemen. Verket, kategoriseras som en komedi och är en av Shakespeares mest populära pjäser som spelas upp över hela världen.


William Shakespeares liv och uppväxt står inte helt klart. Men merparten av hans levnadssätt har vävts in i hans biografer. I En midsommarnattsdröm behandlas kärlek och sorg, vilket tillkom tidigt i hans liv, då han till exempel hade ett äktenskap med Anne Hathaway. Men även många andra detaljer i En midsommarnattsdröm kan kopplas till Shakespeares levnadssätt.

Under den elisabetanska tiden hade man en antifeministisk syn på kvinnan och deras största bedrift var att gifta sig. Jag skulle vilja påstå att en manlig dominans är övervägande i En midsommarnattdröms handling. I handlingen flyr Lysander och Hermia in i den förtrollande skogen för en natt, där dem inte omfattas av de lagar som Theseus och Egeus skrivit. Vid deras ankomst i Aten, är par gifta. Äktenskapen ses som den ultimata bedriften för kvinnor medan männen kunde åstadkomma olika bedrifter på olika områden. Den här uppmärksamheten till manliga och kvinnliga könsroller och normer som finns i En midsommarnattsdröm kan kopplas till den elisabetanska kulturen som Shakespeare levde under.

I öppningsscenen, vägrar Hermia att följa sin faders instruktioner, hon har blivit bifallen att gifta sig med Demetrius. I antikens lag innebär det att en dotter måste gifta sig med den friare som sin far valt, annars hotas hon av döden om hon inte fogar sig. Alltså kan man koppla innehållet i öppningsscenen till antiken.

Jag får känslan av förlorade identiteter i berättelsen, Shakespeare lyfter inte riktigt fram identiteten hos individerna. Shakespeare verkar hellre vilja skapa identitet i kärleken mellan individerna. Varje gång i handlingen en förälskelse uppstår lyfts texten till något magiskt. Handlingen flyter på. Men jag skulle även vilja hävda att spelet representerar den mörka sidan av kärlek. Älvorna i är som ljuset i kärleken, de blandar drycker för att väcka kärleken till liv.


Att En midsommarnattsdröm hör till genren komedi håller jag fullständigt med om. Stycken av pjäsen utspelar sig i en trolsk skog. En sagolik och förtrollande skog som innehåller en mängd parallella intriger. Det som jag skulle vilja påstå är det komiska i pjäsen är missförståndet mellan två förälskade par och den förvandling hantverkaren Botten (vävare) gör då han förvandlas till en åsna, som sedan älvdrottningen Titania förälskar sig i.

Källor
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Midsummer_Night's_Dream
http://www.ne.se/william-shakespeare
http://www.shakespearesallskapet.se/midsommarnatt.htm

Av Simon Falk SA11F


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar