Etiketter

fredag 19 oktober 2012

Niccolò Machiavelli


Niccolò Machiavelli

Niccolò Machiavelli föddes den tredje maj år 1469 och dog den 21 juni år 1527, 58 år gammal. Machiavelli föddes och växte upp i en adelsfamilj i den italienska staden Florens. Machiavelli var en mycket kunnig och välutbildad man. Han studerade grammatik, latin och artimetik, och inte nog med det fördjupade han sig även inom området av antika författare. Med hjälp av sina fördelaktiga och avancerade studier, kunde Machiavelli ha en hel del varierande yrken. Under sin livstid var han författare, statsvetare, historiker, filosof och politiker.

År 1494 påbörjade Machiavelli sin karriär inom statsförvaltningen, då han blev andre kansler och andre överhuvud över den florentinska byråkratin. På grund av denna bedrift, fick han lärdom av militära och utrikespolitiska frågor, vilket senare kom att resultera i hans författarskap. Machiavelli blev mer och mer aktiv inom politiken under åren som gick. Han blev utsedd till diplomat och fick en större möjlighet att påverka inom de politiska spelen. Machiavelli genomförde ett antal resor till Frankrike åren 1500, 1504 och 1510, med syfte att förhandla med Ludvig XII och den höga katolska prelaten av Rouen. Under sina resor, började Machiavelli känna och binda bra kontakt med Cesare Borgia, som var påven Alexander VI:s son. Cesare Borgia kom senare att bli betydelsefull i Machiavellis berömda verk, Fursten. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Niccolo_Machiavelli#K.C3.A4llor)

Renässansens epok kan beskrivas som att den ersatte medeltidens dystra och mörka ljus, med unika personligheter som började förmedla känslor, och bedrev annorlunda förhållningssätt genom konstens skapelser. Under epoken hyllades, berömdes och uppskattades makthavarna relativt ofta, med ett kraftigt intryck av vetenskapsmän, konstnärer och författare. Denna företeelse återspeglas flitigt i de litterära verken. Under renässansen såg man upp till de stora män som verkade under antiken, och värnade om människans rätt till glädje, lycka och njutning. Det som urskiljer renässansens litteratur i jämförelse med de andra epokerna, är att individen beskrivs som stark och självständig. En individ som klarar av att gå sin egen väg. Under epoken rådde det en hög beundran på de människor som hade denna egenskap. Äldre berättartekniker från antikens tid, och nya språk som var specifika för litteraturen började växa fram mer och mer. (http://www.folkbildning.net/tol-litteratur/renassans)

I Machiavellis verk, Fursten som uppkom år 1513, riktar han sig till härskare. Han illustrerar olika slags problem och svårigheter som de kan ställas för. Machiavelli menade att människor har en tendens att vara mer missnöjda än tillfredställda. Machiavelli ansåg att härskaren skulle vara vän åt folket utåt, för att uppfattas som ärofull. Han tyckte att det skulle existera en gömd agenda vid sidan om styret. Machiavelli var inte rädd för att utrycka sig, minst sagt. Han fruktade inte att ta till uttrycksfulla åtgärder, som kunde innebära våld, utplånande och förstörelse. Machiavelli menade att när en ny stat intas av en härskare, bör härskaren antingen flytta sitt residens och sin egendom till den erövrade staten, eller utplåna och ödelägga den totalt. (http://www.filosofer.se/machiavelli.html)

”Man ska antingen omhulda människorna eller krossa dem”. – Niccolò Machiavelli.

Det finns en betydlig koppling och likhet med det Machiavelli skrev i Fursten, till hur man dyrkade de makthavande människorna under renässansens epok. Hur mycket man faktiskt såg upp till dem som hade makten. Den här livssynen och levnadssättet, får mig att inse att det verkligen hade stor betydelse och påverkan på människorna. Ett tydligt exempel är att Machiavelli skrev verk om hur en härskare ska agera och förhålla sig i olika situationer.

Källförteckning

Webbsidor:

Simon Ljungborg, SA11F

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar