Etiketter

fredag 19 oktober 2012

Georg Stiernhielm


Georg Stiernhielm var den mest framgångsrika diktskrivaren under svenskt 1600-tal, det vi kallar Storhetstiden, och han har kommit att kallas ”den svenska skaldekonstens fader”.
Georg Stiernhielm föddes den sjunde augusti 1598 i Svartkärs by i Dalarna. Han var son till Olof Markvardsson, den tidigare fogden över östra Dalarna och hans hustru Karin Matsdotter. Som barn hette Stiernhielm Göran Olofsson men bytte först sitt namn till Lillia som kom från moderns sida, därefter valde han Georg Stiernhielm. Han fick en god uppfostran och gjorde vidsträckta resor i utlandet.

Stiernhielm var en man av många sidor, han var kunnig inom flera olika områden. På hans tid ansågs han vara den mest lärde mannen i riket.
I början av Stiernhielms karriär skrev han på latin, men övergick sedan till sin stora ambition att skapa stor, svensk dikt skriven på det svenska språket. Hans största och mest berömda verk är Hercules, som är skrivet på svensk hexameter. (Staberg, 2008)

Berättelsen är en allegori om hjältefiguren Hercules från den grekiska antiken. Han ställs inför svåra val på sin livsväg, ska han göra enkla och frestande val, eller välja den moraliskt riktiga vägen som till en början kan kännas svårt eller fel. Dikten är ett upplysningsverk som vänder sig till unga män (främst från de högre samhällsklasserna) som ska börja sina liv som vuxna människor. (Wiki 2010)

Under sin livstid skapade Stiernhielm femtio till sextio olika diktverk, men ännu så länge är endast en femtedel av dessa utgivna. Så det finns mycket kvar för allmänheten att upptäcka inom hans diktning.

Förutom att skriva poesi, verkade han inom matematik, naturvetenskap, statistik och språkforskning. Så man kan säga att han var en riktig renässansmänniska eftersom han var kunnig inom så många olika områden.

Georg Stiernhielm avled den 22 april 1672 i sitt egna hus i Stockholm.
”Vixit, dum vixit, laetus” är orden som står på hans gravsten, som betyder ”Han levde glad, så länge han levde”. Stiernhielms verk och arbeten förvaras idag på Kungliga Bibioliteket i Stockholm. (Staberg, 2008)


Källförteckning:

Gamla Staberg, 2008-03-21, Georg Stiernhielm, http://www.gamlastaberg.nu/gamlastaberg/stiernhielm.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar