Etiketter

torsdag 18 oktober 2012


Romeo och Julia

William Shakespeare föddes 1564 och är en engelsk författare, under dom 20 åren han var aktiv skrev han 37 pjäser b.l.a. Romeo och Julia. Shakespeare födes i Stratford-upon-Avon i Warwickshire, han gifte sig där med en åtta år äldre kvinna och fick tre barn innan han flyttade till London. Väll i London jobbade han som skåde spelare på hovet samtidigt som han skrev på sina pjäser. År 1599 startades Globe Theatre där Shakespeare var delägare, under åren spelades det många stora pjäser där som tex de stora tragedierna.

Shakespeare skrev igenom sin karriär verk i många olika gener han gjorde komedier, dramer och tragedier. Romeo och Julia är en tragedi och Shakespeares kändaste verk, det är ett verk av äkta men förbjuden kärlek.  

Romeo och Julia är skriven mellan medeltiden och renässansen och detta kan man se på många olika sätt, boken visar den romantik som kom under renässansen och känslan av hopp och tron på den enskilda individen som började komma efter den lite mörkare medeltiden.

Romeos och Julias kärlek var förbuden, dom kom båda från två finare familjer men familjerna var i fejd så Romeo och Julia fick inte agera på sin kärlek, som för många unga kärlekspar på den tiden och nu för den delen. Enda sättet för dom att vara tillsammans var att rymma och gömma deras kärlek. Den visar även att tjejer på den tiden inte hade några valmöjligheter eller större rättigheter familjen visste bäste, och det vissas när Julias familj bestämmer sig för att gift bort henne mor hennes vilja.

Shakespeare tog fram det sorliga i romeo och julia genom döden viket var typiskt för medseltiden, boken handlar mycket om släktfejden och maktmissbur vilket också tillhörde medseltiden.

Men boken har också inslag ifrån renässansen det sättet han skriver om kärlek och människan lycka och rättigheter är alla tankar som kommer ifrån renässansen.

Shakespeare var väldigt duktig på att skriva, det ser man på sättet boken är skriven på. Texten är väldigt ”fin” och är som en lång dikt, orden har en väldigt mjuk ton och med ett vackert språk.

http://www.ne.se/william-shakespeare senast uppdaterat: 11/10 hämtat:11/10

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. KAN NI SKRIVA OCKSÅ OM HAMLET FÖR ATT JAG ÄR INTRESSERAD

    SvaraRadera
  3. helt ok skrivit, bra sammanfattat men riktigt dålig stavning och användning av ord

    SvaraRadera