Etiketter

fredag 19 oktober 2012

Fursten av Niccoló Machiavelli/ by Adam


Fursten av Niccoló Machiavelli
Boken fursten skrevs i början av 1500-talet ca 1513, boken fursten är en handbok i hur en furste skall styra sitt furstendöme.
 Boken skrevs av Niccoló Machiavelli (1469-1527). Niccoló Machiavelli föddes år 1469 och var son till advokaten Bernardo di Niccolò Machiavelli och hans fru Bartolommea di Stefano Nelli. Machiavelli gjorde karriär inom politiken i florens och blev andre kansler år 1494 under Adriana, senare samma år blev han utnämnd till kansler, anledningen till varför han kunde ta makten var för att Medici familjen hade förlorat makten, och det lämnade ett makt vakuum för andra att ta chansen. Det var under denna tid i politiken som han antagligen fick material till sin bok Fursten. Han agerade även som diplomat för Florens i både Frankrike, Påvedömet och andra stater. När senare Medici familjen åter tar makten 1513 så förlorar Machiavelli all makt och dömdes för konspiration mot staten, han blir torterad och överlever knappt.

Han började studera grammatik år 1504 vid universitetet i florens, det var här han började läsa latin och om antikens Grekland och Rom. Det var antagligen här han vi inspiration om hur man skriver ett bra verk, han lät sig inspireras av återupptäckten av antikens Grekland och Rom. Det märkes också på sättet han skriver, han får Lorenzo Medici som han skrev boken Fursten till, att tro att han som furste kan uträtta stora ting. Det är typiskt för renässansen, man sätter människan högre än under medeltiden. Fast i detta särskilda fall med fursten var att den kan mycket väl ha skrivits utav rädsla och tacksamhet för att det var familjen Medici som Lorenzo tillhörde som var de som torterade Machiavelli och krossade han politiskt. Det kan ha bidragit tills hans smickrande text i början av boken.

Boken tar upp/handlar om hur en förste skall förhålla sig till saker för att inte bli hatad av folket, så att de inte gör uppror mot honom. Den går igenom allt från hur en förste skall gå till väga när man erövrar ett nytt område till hur man lättast behåller sina gamla områden med hjälp av fästningar, legosoldater och folkets gunst. Boken kan man säga agerar som en manual eller handbok för hur en furste skall bygga en stat. Boken ger också en bild av hur Machiavelli ville att en furste skulle agera och hur han skulle vara till sättet. Han menade också på att Fursten skulle ha kontroll över allt i sittland någonting som kan ha varit en bidragande faktor till att länder bröt med kyrkan då de såg en chans att ta kontrollen över kyrkans egendom då (Protestantismen) en person som man nästan är säker på läste fursten är vår egen Gustav Vasa. Det märktes rätt tydligt på hans tillväga gångs sätt att han åtminstone har hört talas om den. Inte bara Gustav Vasa har blivit påverkad av boken utan många personer som har tagit makten i ett land har använt/använder samma instruktioner som boken ger.

Boken är väldigt kortfattad och han skriver till och med själv i början att” Jag har inte förskönat och berikat min bok med långa meningar eller högtravande ord och storartade ord”, och precis som han säger så är boken ingen nöjes bok direkt. Kapitlen varierar helt och hållet i längd vissa är två sidor långa andra är tjugo. Boken innehåller ingen miljö/person beskrivning mer än hur en furste skall bete sig till sättet då, detta går emot lite av vad, som annars växte fram under renässansen, med skön litteratur och beskrivningen av människokroppen i både text och bild.  Boken är skriven I jag form med Niccolo Machiavelli som berättare.
Adam Andersson Sa11f.


 Hemsidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar