Etiketter

onsdag 8 februari 2012

Bomull

Bomull är till skillnad från syntetfibrer som nylon en naturfibrer då nylon baseras av fossil olja. Men bomull är egentligen inte så naturligt eftersom det är världens mest besprutade gröda. (Bomull en ren naturprodukt sida 7)
Kina, USA och Indien är dom största producenterna av bomull och 80 procent av världens bomull produceras i dom länderna. År 2004-2005 var världens totala bomulls produktion 26 miljoner ton. Av all denna bomull är mindre än 1 procent ekologisk. (Bomull en ren naturprodukt sida 8)

Odling av bomull sker ofta i tropiska regioner där det inte finns så mycket sötvatten, och då krävs ofta konstbevattning. Det krävs mycket vatten för att odla bomull så bomullsodling har stor påverkan på sötvattnets kretslopp, detta leder till att där det är tott kommer det bli ännu torrare och i regnrika områden ännu våtare. Av jordens vatten tillgångar är 97,5 saltvatten. Och av den procent som är sötvatten är nästan allt i glaciär isarna. Eftersom bomull behöver mycket vatten har stora delar av industrin börjat konstbevattnas. (Bomull en vatten slukande gröda, Bomull en ren naturprodukt sida 10)

Vid konstbevattning tas vattnet från grund vatten eller ytvatten i tex floder. När vatten tas från grundvatten ger ofta en tillförlitligare vatten tillförsel. Om man tar för mycket vatten så tar inte bara sötvattnet slut utan saltvattnet ökar. När sötvattnet tar slut leder detta till att befolkningen inte längre får dricks vatten. (Bomull en ren naturprodukt sida 11,12)

Bomullen är den mest besprutade grödan, och ju mer man besprutar ju mer ökar skadedjurens motstånds kraft. Det resulterar i att man måste spruta på mer och mer bekämpnings medel varje år. Bekämpnings medel är farligt och många djur skadas av dom, dom är också extremt farliga att hantera vilket utger en risk för bönderna som lever på det när dom måste bespruta sina grödor för att kunna överleva då skadeinsekter är den största orsaken till skördeförluster, mest vanliga är bomullsmal (Pectionphora gossypiella), tobakknöfly (Heliothis virescens)och majsknöfly (Helicoverpa zea). Kemikalier och bekämpnings medel medför även ökad algblomning så även om dom inte är direkt giftiga orsakar dom ett stort problem. (Bomull en ren naturprodukt sida 16,17)

Bekämpningsmedel påverkar den biologiska mångfalden många insekter försvinner vilket kommer resultera i att andra fåglar och djur också gör det. Och på grund av konstbevattningen så minskar vattnet i sjöar och floder vilket också påverkar mångfalden. (Bomull en ren naturprodukt sida 20)
Det finns även GMO-bomull (genmodifierad bomull) detta finns för att minska användningen av bekämpnings medel vid odling av bomull. Men det skadar den biologiska mångfalden, genom att det blir mindre insekter där man odlar GMO-bomull. Iden är att GMO-bomull ska växa medans all ogräs dör. Men det kan även leda till att genen som gör att den tål ogräs sprider sig till andra arter som man inte vill ska ha den genen. Effekterna om denna genen sprider sig kan resultera i att vi får en spridning av oönskade växter som vi inte kan döda. (Bomull en ren naturprodukt sida 23)

När man odlar ekologiskt bomull odlar man den utan den intensiva kemikalieanvändningen. En ekologisk odling är en odling utan kemiska bekämpnings medel och utan handgödsel. Att odla ekologisk bomull är även bättre för vattnet då bönderna måste ta hänsyn till hur mycket vatten som kan användas. Odlingen kräver mer arbetskraft och ger mindre tillbaka men är billigare eftersom man inte behöver köpa in några större mängder kemikalier till odlingen. Odlingen av ekologisk bomull är inte så stor om man ser till all bomull som produceras i världen, men med ökat intresse ökar odlingen av ekologisk bomull snabbt. Viket är bra för miljön och den biologiska mångfalden. (Bomull en ren naturprodukt sida 24,25)

I Kungsbacka kommuns miljömål står det at vi ska ha begränsad klimatpåverkan och detta syftar till största delen på dom växthus gaserna vi släpper ut från tex bilar men det står även att klimat påverkan från produkter och tjänster också ska minska. Och kläder är en del av detta bomullen odlas ju inte i Sverige så några exakta miljömål om detta finns inte men efter som det är en produkt som vi använder oss av så är det ju viktigt att vi tar ansvar för just detta.

Jag har nästan alltid vetat att sättet man odlar bomull på inte är bra men har aldrig vetat effekterna av detta och hur det påverkar mig och alla andra. Nu när jag vet vad som händer men världen för att vi SKA ha våran bomull till tex kläder är jag lite chockad att det inte är en större grej utbudet av ekologiska kläder är inte så stort och dom större klädkedjorna skryter ju inte med att dom har ekologiska kläder och att dom sett till att deras leverantörer gör allt för att ha en bra miljö för bönderna som jobbar med farliga ämnen hela dagarna har det bra.

Vi måste bli mer medvetna om vad vi köper vi måste reagera och tänka mer för det kan vi mer än väl om vi bara vill. Vi måste inse att detta påverkar oss och detta är någonting vi kan vara med att påverka genom att ställa högre kvav. Även om det kan verka som en liten sak kan det hjälpa många personer. Vi måste föregå med gott exempel för våra barn, medmänniskor och för vår värld. Detta kan vara ett första steg på vägen till en bra och rättvis värld för alla.




                       Källförtäckning
Bomull en vatten slukande gröda Världsnaturfonden WWF ansvarig utgivare Mariann Eriksson senast uppdaterad 2011-09-21 information hämtad 2011-12-18 http://www.wwf.se/vrt-arbete/vtmarkerstvatten/vattenfotavtryck/1128210-bomull-1a-sida

Bomull en ren naturprodukt? Världsnaturfonden WWF ansvarig utgivare WWF kom ut oktober 2005 information hämtad 2011-12-19 http://www.wwf.se/source.php/1120565/Bomullsrapport.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar