Etiketter

onsdag 1 februari 2012

Elektroniskt skrot – Ett större miljöhot än vi anar


Mängder av västvärldens förbrukade datorer skeppas tillsammans med andra förbrukade elektroniska apparater till olika delar av Afrika. Dessa elektroniska apparater är ett större miljöhot än vad de flesta tror och något vi måste sätta stopp för. (SvD Nyheter, 2008)

Anledningen till varför de Afrikanska länderna tar emot våra datorer är för att de är billiga, ibland gratis. Sanningen är dock att majoriteten av alla datorer som skeppas till Afrika är obrukbara. Detta elektronikavfall skadar miljön på mer än ett sätt. Miljön tar stor skada redan vid skeppningen till Afrika och sedan ännu mer när metaller från kretskort och andra komponenter löses ut i marken. Elektroniskt skrot eldas också upp på soptippen för att utvinna en liten mängd koppar. När plasten som omkapslar de elektroniska komponenterna smälter släpps hälso- och miljöfarliga gaser ut i luften. Elektronikavfallet är inte heller bara skadligt för miljön, barn och ungdomar som rotar på soptippar efter gamla datordelar kommer i kontakt med hälsofarliga metaller och gaser samt de gaser som uppstår när man bränner elektroniskt skrot. (Björndahl, et alt, 2007. s.166) Det är dock förståeligt att dessa u-länder tar emot vårt elektroniska skrot, eftersom de tjänar på detta ur en rent ekonomisk synpunkt. På grund av detta kommer miljö och hälsa först i andra hand.

Elavfall är inte bara ett problem i Afrika, utan i hela världen. För att tillverka så lite som 10 gram mikrochips krävs det: 160 liter vatten, 8 kilo fossila bränslen, 3,5 kilo koldioxid och 360 gram farliga kemikalietillsatser. (Sjölander, 2007) Dessa mikrochips finns inte bara i datorer. Mikrochipsen finns i bilar, mopeder, diskmaskiner och i de flesta andra vitvaror.

Tantal är ett ämne som ingår i kondensatorer som finns i flesta elektroniska apparater idag. Ämnet är relativt lätt att utvinna, men vid utvinningen krävs stor försiktighet, något som många underleverantörer ej vidhåller. På grund av att det är relativt lätt att utvinna existerar det mängder med underleverantörer som utvinner Tantal illegalt och som sedan säljer ämnet vidare till större företag. Tantal finner man i gruvor och på grund av den okontrollerade gruvdriften eroderas omgivningen och förgiftar olika ekosystem, såsom floder och sjöar. Detta påverkar i sin tur djurens kretslopp och de måste anpassa sig till de nya förhållandena som uppkommer på grund av gruvdriften. (Elding, 2012) Djurarten som påverkas mest är gorillorna. Detta beror på att gruvarbetarna i u-länder befinner sig långt ifrån sina matförråd och detta leder till jakt efter så kallad ”bushmeat”. Jakten tillsammans med förstöringen av deras ekosystem har haft stor påverkan på gorillorna och de är nu gravt utrotningshotade. En lösning till detta problem skulle vara att större företag granskar sina underleverantörer.  Majoriteten av utvinningen sker i Kongo och är en stor inkomstkälla för landets väpnade grupper. (TimeScience, 2010) Vi kan inte heller klandra arbetarna i u-länder för jakten efter bushmeat, eftersom de helt enkelt jobbar under förfärliga förhållanden. Vi måste istället öka deras arbetsstandard och detta kan vi åstadkomma genom att sätta press på större företag som använder sig utav opålitliga underleverantörer.

Organisationen Swedmatch arbetar för att företag ska ta hänsyn till vad som pågår i u-länder. Jag hoppas att fler människor kommer börja använda sig av deras offentligt publicerade fakta för att undvika företag som använder sig av opålitliga underleverantörer. På detta sätt kan vi tillsammans förbättra standarden vid utvinningen av liknande mineraler.

Bara vi svenskar förbrukar ungefär 150 400 ton elektronik per år, det blir cirka 16 kilo elektronik per person per år. Majoriteten av avfallet består av platta bildskärmar och datorer. (Karlberg, 2011) Det är egentligen fel att det kastas den mängd datorer som det gör. Folk som inte är särskilt insatta i datorer kan ofta slänga eller byta ut hela datorn när det egentligen bara är en komponent som är utdaterad eller trasig. Det är i och för sig också uppenbart att man ibland vill byta ut eller köpa en ny bildskärm, men då kan det vara bra att man letar upp en återvinningsstation som kan ta hand om det så kallade bildrörsglaset på ett bra sätt.

En annan stor faktor som gör åverkan på miljön är den stora mängden plast som måste tillverkas för att innesluta de redan resursdyra mikrochipsen. Plast är ett samlingsnamn för syntetiska material och de består av polymer som har fått reagera med en mängd olika tillsatser. Plast är dock inget vi kan rationalisera bort än, eftersom användningen av plast istället för andra material gör produkten billigare, ökar livslängden samt sänker energiförbrukningen. Vi måste istället hitta ett likvärdigt substitut för plast eller komma på ett sätt att göra tillverkningen av plast lindrigare för miljön. Vi har å andra sidan plast att tacka för den enorma teknologiska utvecklingen som skett de senaste 100 åren. Tack vare plastens flexibilitet har olika datorkomponenter kunnat förminskas ständigt och gjorts mindre energiförbrukande, men den stora mängden plast som produceras och bara några år senare kastas eller skeppas till Afrika är en gigantisk mängd energi som bara går till spillo. (Terselius, 2007)

Detta är också bara några av många anledningar till varför vi bör se över vår förbrukning av elektroniska produkter. Glöm aldrig att du kan göra en skillnad och att om du ser till att dina elektroniska apparater återvinns har du redan hjälpt en mängd barn och ungdomar såväl som hela vår jord.

Av: Jacob Hedlund


Böcker

Björndahl, Gunnar, et alt, Naturkunskap 1b. Liber, Stockholm, 2011.

Artiklar

Karlberg, Lars-Anders, 2011-11-02, Skrot förgiftar återvinnarna, Göteborgs Posten

Internet

Elding, Lars-Ivar, 2012-01-19, Tantal, http://www.ne.se/lang/tantal Hämtat 2012-01-19

Sjölander, Lars-Eric, 2007-10-28, Sex miljöproblem du inte kände till, http://computersweden.idg.se/2.2683/1.122917 Hämtat 2012-01-16

SvD Nyheter, 2008-09-21, Datorer miljöproblem för Afrika, http://www.svd.se/nyheter/utrikes/datorer-miljoproblem-for-afrika_1598717.svd Hämtat 2012-01-19

Terselius, Björn, 2012-01-20, Plast, http://www.ne.se/lang/plast Hämtat 2012-0120

TimeScience, 2010-05-26, Is Chinese Economic Demand Killing Africa’s Gorillas?, http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1975555,00.html Hämtat 2012-01-20

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar