Etiketter

onsdag 1 februari 2012


Vad är det värt?

I Sverige pratas det mycket om de miljömål som satts upp för att försöka uppnå en hållbar utveckling, en hållbar utveckling innebär att man ska kunna leva lika bekvämt som vi gör nu men att det inte ska påverka framtida generationers möjligheter att tillfredsställa deras behov. Detta är ett stort problem för hela världens konsumtion har gått upp och vi gör av med allt mer råvaror(Hållbar Utveckling).
Därför gillar jag ekologiska varor t.ex. mat, när man köper ekologisk mat får man veta att det är en produkt som blivit producerat genom ekologisk odling. Vad är då skillnaden mellan ekologisk odling och icke ekologisk odling? Det är att inom ekologiskodling får man inte använda kemiska bekämpningsmedel eller kemiskt gödsel. Kemiskabekämpnings medel andvänder man för att ta bort olika faktorer som gör att skörden blir sämre ex insekter eller ogräs(Ekologisk Odling, ne.se).
 Kemisk gödsling innebär att man ger skörden mer näring så att det växer bättre, dessa kemiska hjälpmedel har fördelar men också stora nackdelar.  En av dessa stora nackdelar av kemisk gödsling är att det blir ofta övergödning, det innebär att när skörden har blivit mättad och inte kan ta upp mer näring åker överflödet ut i hav och sjöar med grundvattnet. Allt detta överflöd med näring som kommer ut i vattnet skapar algblomning, alla alger genomför fotosyntes skapar syrgas men större delen av den går ut i luften. Men när dessa dör kan det bli syre brist i vattnet vilket påverkar havets och sjöarnas ekosystem negativt(Naturkunskap 1b G. Björndahl, J. Castenfors, S. Dahlen, S. Wahlberg,2011).   
En annan sak som visar fördelar för ekologiskmat är alla bekämpnings medel ex pesticider och insekticider. Förr kunde bekämpnings medel innehålla tungmetaller så som kvick silver som inte är bra för naturen(Anneli), nu har de blivit bättre men man måste tänka på att vissa av dessa bekämpnings medel kommer i vårat grund vatten och finns i våran mat. Vad de långvariga effekterna dessa medel kan göra på människor vet vi inte än det kan bara tiden utvisa(Ekologisk Produktion, naturskyddsforeningen.se).
Ja ekologiskmat är idag dyrare än icke ekologiskmat men vi måste tänka långsiktigt, hur ska jorden komma att se ut för kommande generationer? Vad är det värt, är det värt de där extra kronorna som kommer att hjälpa oss att lämna jorden med gott samvete om att man gjort något för de kommande generationerna.          

Helle Leed

Källor:
Anneli Lundström
Insekticider, http://www.ne.se/lang/insekticider , hämtad 2012-01-18. Ingen senaste uppdaterad
Hållbar Utveckling, http://www.ne.se/lang/h%C3%A5llbar-utveckling hämtad 2011-12-13. Ingen senaste uppdaterad
Ekologisk odling, http://www.ne.se/lang/ekologisk-odling  hämtad 2011-12-20. Ingen senast uppdaterad.
 Ekologisk Produktion, http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk-och-mat/ekologisk-produktion/ hämtad 2012-01-10, senast uppdaterat: 2010-09-22
Naturkunskap 1b, G. Björndahl, J. Castenfors, S. Dahlen, S. Wahlberg.
Förlag: Liber
Tryckt: 2011 Kina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar