Vad är det värt?
I
Sverige pratas det mycket om de miljömål som satts upp för att försöka uppnå en
hållbar utveckling, en hållbar utveckling innebär att man ska kunna leva lika
bekvämt som vi gör nu men att det inte ska påverka framtida generationers möjligheter
att tillfredsställa deras behov. Detta är ett stort problem för hela världens
konsumtion har gått upp och vi gör av med allt mer råvaror(Hållbar Utveckling).
Därför
gillar jag ekologiska varor t.ex. mat, när man köper ekologisk mat får man veta
att det är en produkt som blivit producerat genom ekologisk odling. Vad är då
skillnaden mellan ekologisk odling och icke ekologisk odling? Det är att inom
ekologiskodling får man inte använda kemiska bekämpningsmedel eller kemiskt
gödsel. Kemiskabekämpnings medel andvänder man för att ta bort olika faktorer
som gör att skörden blir sämre ex insekter eller ogräs(Ekologisk Odling, ne.se).
Kemisk gödsling innebär att man ger skörden
mer näring så att det växer bättre, dessa kemiska hjälpmedel har fördelar men
också stora nackdelar. En av dessa stora
nackdelar av kemisk gödsling är att det blir ofta övergödning, det innebär att när
skörden har blivit mättad och inte kan ta upp mer näring åker överflödet ut i
hav och sjöar med grundvattnet. Allt detta överflöd med näring som kommer ut i
vattnet skapar algblomning, alla alger genomför fotosyntes skapar syrgas men
större delen av den går ut i luften. Men när dessa dör kan det bli syre brist i
vattnet vilket påverkar havets och sjöarnas ekosystem negativt(Naturkunskap 1b
G.
Björndahl, J. Castenfors, S. Dahlen, S. Wahlberg,2011).
En
annan sak som visar fördelar för ekologiskmat är alla bekämpnings medel ex
pesticider och insekticider. Förr kunde bekämpnings medel innehålla
tungmetaller så som kvick silver som inte är bra för naturen(Anneli), nu har de
blivit bättre men man måste tänka på att vissa av dessa bekämpnings medel
kommer i vårat grund vatten och finns i våran mat. Vad de långvariga effekterna
dessa medel kan göra på människor vet vi inte än det kan bara tiden utvisa(Ekologisk
Produktion, naturskyddsforeningen.se).
Ja
ekologiskmat är idag dyrare än icke ekologiskmat men vi måste tänka
långsiktigt, hur ska jorden komma att se ut för kommande generationer? Vad är
det värt, är det värt de där extra kronorna som kommer att hjälpa oss att lämna
jorden med gott samvete om att man gjort något för de kommande generationerna.
Helle Leed
Källor:
Anneli Lundström
Hållbar Utveckling, http://www.ne.se/lang/h%C3%A5llbar-utveckling
hämtad 2011-12-13. Ingen senaste
uppdaterad
Ekologisk odling, http://www.ne.se/lang/ekologisk-odling hämtad
2011-12-20. Ingen senast uppdaterad.
Ekologisk Produktion, http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk-och-mat/ekologisk-produktion/ hämtad 2012-01-10,
senast uppdaterat: 2010-09-22
Naturkunskap 1b, G. Björndahl, J. Castenfors, S. Dahlen, S. Wahlberg.
Förlag: Liber
Tryckt: 2011 Kina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar