Etiketter

onsdag 1 februari 2012


Minska elektronikavfallet!

Sverige slår alla rekord när det gäller att samla in elektronik. Om en längre tid kommer flera ton med platt-tv hamna i avfalls strömmen. I Sverige säljs det ungefär 2 miljoner plattbildskärmar varje år och de flesta är LCD skärmar. Dessa innehåller tunna lysrör med kvicksilver som är mycket farligt. (Torp, 2011)

Skador på kroppen med orsak av elektronikavfall
Det är mycket farligt att andas in kvicksilver och det bör man undvika. Kvicksilver är ett väldigt giftigt ämne som man även ska undvika att arbeta med det. Det centrala nervsystemet skadas av kvicksilver. Kvicksilver räknas till ett av de farligaste ämnen som släpps ut. Senast år 2015 är målet att inget kvicksilver ska läcka ut till miljön. (Torp, 2011)
De skador som blir orsakar sömnbesvär och darrningar. Det är dödligt och kan ge en livslång invaliditet vid kraftig kvicksilverförgiftning. De kvinnor som är gravida ska vara extremt försiktiga och bör verkligen undvika all kontakt med kvicksilver. Största anledningen är att metallen överförs enkelt till fosterbarnet via moderkakan. (Henriksson, 2005)
Bly är också skadligt därför att redan vid låga doser kan det skada nervsystemet. Några andra effekter på kroppen är hämmad blodbildning, nedsatt hörsel, njurpåverkan och minskad skelettillväxt hos barn. Ett annat farligt ämne som släpps ut är arsenik. Arsenik är cancerframkallande och kan efter många år ge tumörer i hud, lunga, urinblåsa och njure. Kadmium som även det är ett farligt ämne används mycket till uppladdningsbara batterier. Detta ämne kan samlas i njurarana och det är även där kroppen först tar skada. (Torp, 2011)

I bara Sverige slänger vi 16 kilo elektronik per person varje år 
År 2010 samlade Sverige in 150 400 ton elektronik, hela 16 kilo per svensk. Mest är de platta bildskärmarna. Enligt WEEE som är EU-direktivet och enligt svensk lagstiftning är de som är framställare av elektronik skyldiga att både samla in och även återvinna produkterna.
Ett projekt så kallat ”Håpla-projektet” som är finansierat av näringslivet och Vinnova, arbetar för en hållbar återvinning mest för LCD. Enligt beräkningar måste 750 000 ton plattskärmar återvinnas inom EU varje år fram till 2015. (Torp, 2011)

Så som våran värld ser ut idag kan den inte se ut mycket längre till. Människan håller långsamt på att förstöra sin egen planet. På grund av att världen ser ut som den gör måste verkligen alla både bidra och försöka med det vi kan för att få en bättre men även en mer trivsam planet att leva på. Vi måste börja tänka mer på vad vi konsumerar och vi måste börja med att köpa det som endast är nödvändigt. Detta måste ske snabbt och ge en positiv påverkan hela världen över.
Det mest allvarliga med elektronikavfallet är skadorna som blir på kroppen. Ämnen som bly, arsenik, kadmium och kvicksilver är extremt farliga och man bör verkligen undvika dessa ämnen. Det mest allvarliga ämnet är kvicksilver eftersom det ger så fruktansvärda följder, framförallt på kroppen. Kvicksilver är ett av de farligste ämnen som släpps ut i naturen. Kvicksilver är mest farligt för gravida kvinnor eftersom metallen når enkelt till fosterbarnet via moderkakan.
När det existerar sådana här risker i naturen, samt i produkter måste vi börja tänka oss för så att det inte sker några olyckor. Vi måste tänka på de fruktansvärda följderna som de blir på kroppen och hur skadad naturen blir av dessa giftiga ämnen. Vi måste börja dra ner på produktionen av miljöfarliga produkter och börja agera snabbt och inse att om vi inte gör något åt våra miljöproblem är mäniskans livsexistens hotad.
För våra kommande generationer måste vi som lever nu se till att de som lever efter oss får en bra värld att växa upp och leva i. Vi måste vakna och inse vad som håller på att hända med världen, innan det är försent! 

Simon Ljungborg


Källförteckning
Henriksson, Anders, Naturkunskap A bas, Gleerups, Malmö, s. 137.


Torp, Elinor, 2011, 2 november, Ny teknik, nr. 44, s. 6.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar