Etiketter

onsdag 8 februari 2012


Stoppa skogsskövlingen?

I dagens läge skövlas enorma ytor artrik skog världen över. År efter år skövlas det mer än 13 miljoner hektar tropisk regnskog. En gång i tiden täckte regnskogen nästan 15 procent av  planetens landyta. Just nu är det knappt 7 procent kvar. Om inga åtgärder vidtas kommer dessa ekosystem att vara helt försvunna i slutet av århundradet.
Ett exempel på skogsskövling är Påskön, där skövlade man skogen för att bygga statyer och massa hus. När skogen så småningom var borta kunde man inte längre bygga båtar för fisket. Tillslut blev det till att befolkningen på Påskön drabbades av svält och populationen minskade fort. (Enda källan hittad var Wikipedia)
Det har visat sig att skogarna har ett gigantiskt värde för miljön och klimatet. Deras unika förmåga att förvara kol och uppta koldioxid är mycket större än man trott. Enligt en ny studie i tidningen Science som grundas på uträkningar av olika typer av skogars expandering och deras påverkan på klimatet. Studien visar att skogarna tar upp nästan 2,4 miljarder kol, det är ungefär en tredjedel av de årliga koldioxidutsläppen som kommer ifrån människans förbränning av fossila bränslen.
Utan alla världens skogar så skulle den globala uppvärmningen ha skett mycket kvickare än idag.
Forskare anser att skogsskövlingen bidrar kraftigt till de globala utsläppen av växthusgaser och ju mer skogarna försvinner sänks deras förmåga att reducera konsekvenserna av våra utsläpp.  Men vad är egentligen växthuseffekten?
Ljuset som kommer från solen kan gå igenom atmosfären ganska fritt. När ljuset från solen sedan träffar jordytan så blir det värme. Den här värmen som sedan strömmar ut ifrån planeten hejdas i atmosfären. Det är främst koldioxiden och vattenångan som tar upp den här värmen. Eftersom dessa gaser blockerar värmen ungefär som glaset i ett växthus så kan man kalla de här gaserna för ”växthusgaser”. Hade inte atmosfären haft den här ”växthuseffekten” så hade planetens medeltemperatur lågt på runt 18- grader istället för 15+ som vi har det idag. (Henriksson 2005, s.118)
Brasilien och Indonesien tillhör de främsta klimatbovarna bland världens länder, när man räknar med skogsskövlingen. Statistiken visar att regnskogarna, är överlägset viktigast. Regnskogarna står för nästan 50 procent av det totala kolupptaget. Världens regnskogar är alltså helt avgörande för ifall klimathotet ska förhindras eller inte.
I dagens läge fortsätter de att avverkas skog i en väldigt snabb takt.
Skogen har faktiskt bara ett värde när den huggs ner. Då kan man sälja veden till någorlunda bra priser och sedan kan man använda marken till att odla t ex produktion av kött, soja och palmolja.

Det diskuteras om att införa ett nytt system som kallas för Redd (Reducing emissions from deforestation and forest degradation) där planen är att minska klimatuppvärmnningen genom att stödja u-länderna finansiellt för att få stopp på avskogningen, till en början genom fonder och därefter genom utsläppsrätter.
Jag tycker det låter som en bra idé, det finns ju trots allt mängder av fördelar. Till skillnad från andra klimatåtgärder skulle ett stopp för skogsskövlingen ge snabba, omedelbara resultat. Det skulle även rädda tusentals djur och växter från utrotning.

Bara man kan lösa finansiellt stöd så kan man dämpa utsläppen från skogsskövlingen med en fjärdedel.

Dock finns det ett par frågor som måste lösas på vägen, t ex:
ñ  Var skall fondpengarna komma ifrån?
ñ  Vem ska ta emot dessa fondpengar så att den fattiga befolkningen verkligen gynnas?
ñ  Hur ser man till att skogen skyddas under en längre period och inte bara i 3-4 år?
Kan dessa frågor få en bra lösning så tror jag verkligen att det här systemet kan fungera. Det stora bekymmret som ska lösas är var man ska få tag i alla pengar som man ska betala skogsägarna med. Enligt EU-beräkningar skulle det kosta 25 miljarder euro fram till 2015 för att dämpa skogsskövlingen med drygt 25 procent.

Vill vi, dagens ungdomar växa upp på en sargad planet? Vill dagens vuxna se sina barn växa upp på en fördärvad planet? Världens ledare måste ta sitt ansvar och göra något åt det här massiva problemet innan det är försent, vi måste hjälpa varandra. Även en vanlig medborgare kan hjälpa till genom att t ex släcka lampor i rum man inte är vistas i, lämna bilen hemma och ta cykeln osv.  Vi kan om vi vill.

Heal the world we live in, save it for our children” - Michael Jackson.

Gjord av Marcus Nilsson SAIF, Aranäsgymnasiet.

Källförteckning:  

Henriksson, Anders Naturkunskap A Bas. Gleerups förlag, Malmö, 2005.

Klum, Mattias, 2009-12-13, Skövlad regnskog ger ökade utsläpp, Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article12189633.ab, 2012-1-3.

Johansson, Roland, 2009-12-16, Stopp för regnskogsskövlingen?, Göteborgsposten,

Johansson, Roland, Regnskogarna räddar jordens klimat, Göteborgsposten, 2011-7-21
Jackson,Michael, “Heal the World”, The Essential Michael Jackson, 1992-11-23
Wikipedia, Avskogning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar