Andreas Ersman
I Sverige så slängs det i genomsnitt 100 kg mat per
person. Den maten som vi slänger är för det mesta helt ätbar, detta är på grund
av ”bäst före datumet” har gått ut eller håller på att gå ut. Det som man bör
veta om ”bäst före datumet” är att det bara är ett datum som producenterna menar
att smaken kommer att förändras efter någon vecka.
Det här förekommer allt för mycket i Sverige, vi är för rädda att bli sjuka för att något är någon dag gammal, det är annat om maten är en vecka gammalt. Du kan äta eller dricka som är några dagar gamla, så länge du har förvarat det kallt eller fryst så är det ingen fara att äta eller dricka det, om du bara skruvar ner tempraturen till sex grader, för att hållbarhetstempraturen beräknas från 8 grader. (Östman, Gustafsson, risbergsskolan, 6 december 2010)
Av all mat vi köper och sedan bär hem, så är det 27%
av den maten du har köpt som sedan hamnar i sopporna hemma. I våra svenska
hushåll så slängs det 2,3 miljoner ton
mat i sopporna varje år. Om vi
istället konsumerade den maten som vi slänger, så skulle miljöpåverkan från
livsmedelkedjan att minskas.
Det är hela 25% av miljöpåverkan som är ifrån produktion från livsmedel. Den maten som vi
producerar och sedan kastar, så ger de 1,9 ton koldioxid per år till
atmosfären, de är ungefär lika mycket som 700 000 bilar släpper ut. Som ni
läser så är detta ett stort resursslöseri i helt i onödan är de också, de som
påverkas av detta är miljön och hushålls ekonomi. Ett annat stort miljö problem
är alla dom onödiga transsportresorna som vi gör. Vi släpper ut en massa
onödiga gaser som förstör vår hälsa och även miljön en hel del. Sen får vi även
tänka på barnen i Afrika, som dör varje dag på grund av svält. Medans nästan
alla i Sverige inte ens bryr oss hur mycket mat vi kastar. Man ser komposten i
skolan, där man ser helt ätbar mat ligga där som barnen i Afrika skulle kunna
göra vad som helst för att få den maten, men vi bara kastar den och sen bryr vi
oss inte mer. Så nästa gång vi slänger maten så tänk lite mer på barnen i
Afrika.
Den statistiska centralbyrån hade gjort en beräkning
där dem hade fått fram att en tvåbarnsfamilj
kan spara upp till 7000 kronor på ett år om dom inte kastar mat i onödan. För
att lyckas med det, så behövs det inte göra så mycket. Det räcker bara med att
planera inköpen, äta upp på tallriken och ta hand om resterna, så kommer det
tillslut att lösa sig.
Men vad ska vi göra åt detta problemet? Här kommer
några tips som kan hjälpa.
-
Maten håller längre än vad du tror.
-
Du får planera dina inköp bättre.
-
Skulle vara bättre om du veckohandlade.
-
Försök att undvika storförpackningar av
färskvaror.
-
Laga lagom mycket mat och frys in
resterna.
-
Du kan laga mat på resterna. Gör en
matlåda.
-
Smaka och lukta på maten innan du tittar
på bäst före datumet.
-
Du måste bevara din mat i rätt tempratur,
så den klarar si längre.
( Hessel, matkonsult HS halland
2012-01-22)
Så mitt tips är att följa de här råden,
för än bättre värld!
Källförtäckning
Östman Petter och Fredric
Gustafsson. Risbergsskolan, Örebro. Publiceringsdatum: 6 december 2010. Rubrik: Vi kastar för mycket
mat. www.na.se
, http://na.se/opinion/svarasnabbt/1.1029539-vi-slanger-for-mycket-mat
Hessel Eva, matkonsult HS Halland, Datum:
står inte. Rubrik: Miljoner ton mat
kastas i sopporna. www.hungrig.nu , http://www.hungrig.nu/?p=15551&m=4928
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar