Etiketter

onsdag 21 mars 2012

                                               Ge mig en chans till

Jag har läst boken ge mig en chans till och den är skriven av Mitch Albom.

Boken handlar om en man som haft en annorlunda barndom, när han blir äldre gör han några val som till slut kostar han hans familj. Han börjar dricka och blir självmordsbenägen, när han försöker ta sitt liv så får han träffa sin döda mor för en sista gång, hon hjälper honom få en förståelse på allt som händer och allt som hänt i hans liv.

Huvudpersonen heter Charlie och var under en kort tid i sitt liv baseboll proffs. Hans föräldrar skilde sig när han var ung, detta var inte vanligt på den tiden när han var liten det gjorde att folk började kolla konstigt på Charlie och hans mor. Han växte upp med att vilja vara sina föräldrar till lags och sökte speciellt efter hans faders kärlek eftersom fadern var frånvarande. I boken fick Charlie träffa sin mamma och veta varför dom skilt sig och allt hon gjort för honom. Detta gjorde att han fick mer förståelse och att han tänker tillbaka på alla gånger han inte stått upp för henne.

Boken är lite av en själv biografi då den inte är påhittad. Författaren träffade Charlie på en baseboll plan och bestämde sig för att skriva om hans historia. Boken är skriven i jag form även om det inte själv är författarens liv utan någons annans.

Boken utspelar sig i ett typiskt 40 tals område i Amerika där Charlie växte upp. Ett typiskt område där husen står tätt och barnen leker på gaterna. Ett område där om man är som alla andra (gift med barn) har många vänner men om man skiljer sig ses man som ett hot och alla vänner försvinner, man blir en festelse för männen i området. Boken utspelar sig på samma ställe och mestadels i samma hus under en tjugo års period. Man får en bra insikt om hur det är att växa upp under denna tid och hur det var i Amerika då. Om hur den perfekta Amerikanska idyllen kunde förnedras så snabbt och alla vänner svek bara för man inte längre passade in.

När man läser finns det på vissa sidor små brev som hör till texten, brev som hans mor tillexempel skrev till honom dagen då han skulle börja collage. Detta gör boken intressant och mer trovärdig då den handlar om att han träffar en död person. Man får läsa om speciella stunder som hänt när han var yngre samtidigt som man läser vad som händer han precis i stunden. Man får en bättre förståelse om hur han var som person och om hur alla runt om kring familjen betedde sig vilket är intressant då jag inte vet hur personer betedde sig på 40 till 60 talet. Att boken är skriven på detta sett gör att man inte tvivlar en sekund på om detta är sant eller inte man får veta exakt vad som händer och saker som inte är relevanta för historien.

Bokens budskap är att inte ge upp aven om saker är svåra, att man kan ändra på det och kämpa vidare. Charlie behövde träffa sin mamma för att inse detta men meningen med boken är att den ska ge den hjälpen att våga ha kraften att börja om. Att få en andra chans är verkligen vad boken handlar om och vad man gör när man får en andra chans med den man älskar och respekterar som mest. Att allt ouppklarat helt plötsligt får en mening och att det som gjorts gjordes för att skydda en.

Det är en skön bok att läsa, den är behaglig och att man vet att den är sann gör den bättre. Man börjar själv tänka på vad man skulle gjort om man fick en extra dag med någon man älskar, vad man skulle gjort, vad man hade känt. Det är ett bra slut och Charlie får verkligen veta allt som hans mor inte lät han veta när han var yngre, allt detta som Charlie sökt efter hela sitt liv. På sista sidan får man veta att Charlie dog några år senare men att efter detta hade hänt fått bättre kontakt med sin dotter. Man förstår efter att han läst boken att han fan ro efter att ha träfat sin mor en sista gång och att han spenderat sin sista tid att gott göra mäniskor han sårat. Hans liv var nog inte allt för lätt och jag tror inte ens att han hade en aning om allt som hänt om hans mor inte hade sagt det, detta gör att man inte vill sluta läsa när man väl börjat för det kommer alltid nya oväntade överraskningar.

Rebecka Elken SA1F

1 kommentar: