Etiketter

söndag 25 mars 2012


Harry Potter och de vises sten.
Av: Joanne Kathleen Rowling.
Harry Potter är en 11 årig pojke utan föräldrar och elaka styvföräldrar vid namn Dursley som bor i England. En dag börjar alla dessa mystiska brev dyka upp adresserat till Harry men hans styvpappa låter han ej läsa dem. En dag när familjen skulle till Zoo så hände en mystisk sak, Harry pratade med en orm och den tycks förstå honom och senare gör Harry så att fönstret som håller ormen inspärrad försvinner och ormen flyr. Harry börjar undra vad det är som händer egentligen. Breven adresserat till honom bara väller in och familjen flyr till ett annat hus i hopp om att slippa breven men då dyker istället en enorm man upp och berättar för Harry vem han är egentligen och här efter börjar hans resa genom magi, hinder och vänskap.

Harry Potter är en 11 årig föräldralös pojke som bor i utkanten av London med sin moster och morbror som är väldigt elaka mot Harry. Harrys kroppbyggnad kan man säga är en taning svart hårig pojke. Hans rum är ett skrymsle under trappan och hans vardagliga kläder är gamla slitna tröjor och byxor han ärvt av sin kusin Dudley och han går även runt med ett par runda små trasiga glasögon. Harry har ett underligt blixt format ärr i pannan. Som person är Harry väldigt snäll och tystlåten. Man kan även tycka att han är väldigt nyfiken av sig, vill ofta vara i närheten av saker som händer osv. Harry kommer från elevhemmet Gryffindor.
Ron Weasley är en orange/rödhårig pojke som kommer från en fattig trollkarlsfamilj med 7 barn där Ron är den näst yngste. Ron blir Harrys bästa vän och de två håller ihop under hela boken ungefär. Ron kommer från elevhemmet Gryffindor. Ron är väldigt otursdrabbad.
Hermione Granger kommer från en mugglar(icke magisk) familj. Hon är extremt smart och påläst innan hon kommer till trollskolan Hogwarts. Hermione har långt brunt hår. Hermione är från elevhemmet Gryffindor.
Harrys vilja att hjälpa andra och bekämpa det onda, är hans två starkaste inre egenskaper. Även hans sätt att bry sig om sina vänner, är beundransvärt. Rons mod är hans främsta egenskap. Ofta får man läsa om Rons tapperhet och mod. Hermiones enorma mängd kunskap hjälper folk om kring henne hela tiden under bokens gång. Hermione är även en snäll flicka med glimten i ögat.
Harry utvecklas mycket. Från att vara den tystlåtande snälla osäkra pojken som inte hade några vänner, utvecklas han till att bli en ledare som visar styrka hela tiden. Från att vara den  tanige pojken som bodde under en trappa och blev mobbad av sin kusin går till att slåss mot Mörkrets Herre och visa enorm tapperhet och klokhet. Jag kan skriva på flera meningar om hur Harry utvecklas men för att summera det kort kan man säga att Harry utvecklas från att vara en osäker pojke till att bli en Hjälte för både vänner och lärare.
Rons resa kan påminna en lite om Harrys. Ron kan man säga ”Växer med uppgiften”. Han känner ofta att han inte duger till och har en form av strävan efter att uppnå sina bröders framgångar men han vet att han inte har kalibern att uppnå det, men sen när det uppkommer problem visar han sin fulla potential och visar en sida han inte trodde att han hade själv vilket är hans mod och vilja att alltid ta hand om sina vänner.
Hermione kom till skolan med en attityd att hon är bäst på allt och ingen annan duger till. Hon utvecklas senare till att bli en glad och smart tjej som istället använder sin kunskap till att hjälpa andra och lösa problem.
Harry, Ron och Hermione har helt olika föräldra bakrunder. Harrys mamma var mugglare(icke magiska) medan hans pappa var så kallad ”Renblodig” alltså att han kommer från en trollkarls familj. Harry är uppvuxen med mugglare så han kan man säga är lite mitt i mellan mugglare och renblodig. Ron däremot är kommer från en trollkarls familj. Hermiones föräldrar är båda två mugglare. Ron och Harry kommer väldigt bra överens. De båda håller ihop hela tiden medan Hermione är lite näsvis mot Ron som inte gillar henne. Senare umgås hon mer och mer med Harry och Ron och efter det håller det ihop.
Hela boken kan kännas otrovärdig med tanke på allt med monster och magi och på det sättet känns inte karaktärerna heller trovärdiga.
Berättelsen utspelas i Storbritannien och främst Skottland på 2000- talet. Det är en väldigt vacker miljö det utspelas i då man får läsa om de höga bergen runt slottet och det fina vattnet. Författaren tror jag har valt just denna platsen på grund av att de icke magiska får inte vistas i närheten då det finns risk att avslöja den magiska världen för allmänheten just därför ligger slottet långt bort och för sig själv vid bergen.
Språket är klart, tydligt och lättläst med ett varierat ordval. Själva upplevelsen tror jag inte blir något annorlunda om det hade varit svårare ord eller annan typ utav språk men det underlättar när det är lättare och man kan få en bild i huvudet av det man läser istället för att slippa krångla med att klura ut ett svårt ord. Boken är skriven för både gamla och små så texten är ny och lättläst. Språket är bra och ofta väldigt beskrivande ett exempel är ”Hagrids stora håriga ansikte log strålande mot honom över havet av huvuden”. Det gör en sån fruktansvärt stor skillnad när det är en bra beskrivning, boken känns mer verklig då. Språket är självklart väldigt fantasifullt med ord som ”Mugglare , trollstavar, pratande hatt” mm.  Språket kan kännas torrt men det gör inte så mycket.

Boken är skriven genom en allvetande berättare. Genrena är fantasy och äventyr pga all magi och för alla ”overkliga” sakerna som sker genom hela boken, hela boken kan kännas som en lång äventyrs resa då det händer så mycket och dom förflyttar sig ofta.
Budskapet med boken tror jag att författaren vill visa för oss läsare att man kan vinna över nästan allt bara man har varandra och inte sviker varandra. Även att det goda skall segra och det onda ska förlora. Jag tror att författaren ville skildra sitt eget liv med med och motgångar men gjort det på ett annorlunda sätt genom sin bok.  ”Gott mot Ond” uttrycket kan likna dagens kamp mot terror och krig.

Bokets Tema.
Bokets tema är nästan samma som budskapet ” Gott mot Ont” att de goda skall segra och även Vänskap.

Jag har inte haft i närheten det som Harry får genomlida i vissa stunder i boken. Jag har alltid haft det jättebra hemma och har varken blivit mobbad eller trakasserad utav någon. En situation jag dock kan känna mig igen är när i slutet av boken när han besegrade de onda med hjälp av sina vänner, på det sättet att jag har stått mot dåliga människor men man har känt trygghet när man vet att man har sina vänner med sig.
Jag tyckte boken var strålande. Alltid något som hände, bra beskrivning och en intressant handling. Boken gav mig en avkopplande känsla så att man kunde stänga ute allt annat och slippa tänka på problem och bara njuta. Slutet på boken är bra för att det är intressant och det hände mycket, slutet var inte oväntat då allt ligger ”uppbäddat” att han ska överleva och den onde Voldemort ska besegras. Jag anade inte mycket när man började läsa boken men efter ett tag blev den mer och mer övertygande och slutet kunde jag inte förutspå när jag började på boken. Boken är en bok man kan läsa i timmar med tanke på allt intressant och händelserikt som sker i den! Jag skulle väldigt gärna rekommendera denna till någon som är sugen på en äventyrs historia fyllt med spänning, vänskap och magi.

Bok Recension gjord av Marcus Nilsson SA1F 

1 kommentar: