Etiketter

söndag 25 mars 2012

LEGEND, andreas ersman


Bok recension
LEGEND
Richard Matheson

Boken som jag har läst handlar om en person vid namn Robert Neville. Robert är den sista människan på jorden, men han är inte ensam. Alla andra människor på jorden har nämligen blivit smittade av ett hemskt virus och har förvandlats till vampyrer. På dagarna åker Robert runt som en vampyrjägare och sticker in en påle genom bröstet på dem. På kvällen är han hemma i sitt hus, redo med sina vapen för att skydda sitt hem och även sig själv, för det är på natten de flesta vampyrerna kommer fram. Roberts Nevilles uppdrag är att komma på ett botemedel till viruset som har spridits.
 Men då kommer den stora frågan, kommer han lyckas med det?

Robert Neville som är huvudpersonen i berättelsen är en mycket vältränad person, som är smart och självsäker person med ett stort och modigt hjärta. Robert har dessutom ingen rädsla alls utan ett väldigt stort mod som tar honom väldigt långt med allt han gör och så har en hund som heter Sam, som hjälper han lite på sitt uppdrag.

Robert är en människa med överlevnads instinkt o mod som få har. Han har fått en ut av världens viktigaste uppgifter för att rädda världen och då måste man våga ta vissa farliga risker för att lyckas.
Under hela berättelsen så utvecklas han inte något speciellt utan att han har samma personlighet och inre egenskaper hela boken ut. Det som han utvecklas med i berättelsen är i så fall sin vilja att verkligen få fram ett botemedel.

När Robert fick sitt uppdrag så lämnade alla friska människor landet och även hans familj, så under berättelsen så får han en separerad relation till sin familj, han kan inte ens ringa dem. Men det att hans familj lämnar honom är inte den största konflikten, utan det är när han blir tvungen att avlida sin egen hund för att han har blivit smittad av viruset. Hunden och Robert var de ända kvar normala kvarlevande i landet, men sen lämnar hunden honom.

Boken utspelar sig i Los Angeles någon gång under 2000-talet.
Miljön i berättelsen är en värld som är helt öde, allting står helt stilla. Trasiga vägar, hus och bilar som står helt stilla på vägen. Tänk dig att en storstad som har varit öde i tre år.

Författaren vill skildra miljön så att man ska kunna leva sig in i berättelsen och gripas av den. Han vill man ska känna doften och ödsligheten av en stad som är förpestad.

Språket i boken är för det mesta pang på utan några utsmyckningar och han använder samtidigt en del metaforer som gör att domedagsstämningen blir bättre. Den är lite fantasifull men för det mesta är det ett realistiskt språk han använder, det som är fantasifullt i boken är att det zombies och vampyrer som kommer fram i mörkret.

Jag skulle säga att språket varken är ungdomligt eller gammalt utan någonstans där mitt emellan.  Han har inget ut av det ungdomliga språket, så som ungdomar pratar och har varken någon gammal svenska när han skriver heller.

Berättaren i boken är en allvetande berättare.
Jag skulle säga att genren på boken är drama/thriller. Det är spänning under hela boken, alltid något som händer och även en hel dramatik dyker upp.

Boken är skriven i tidsperiod 2000-talet, det som gör att man märker det är att, dem beskriver det precis som det är nu i våran tidsperiod och de säger i en del i boken att han kollar på filmen Shreek som är från 2000-talet.

Boken budskap skulle jag säga att det är överlevnad. Hur man ska lyckas överleva när man är den sista människan på jorden, hur man tar hand om sig själv och sitt eget liv.

Bokens tema skulle kunna vara ”jordens nedergång” , det tycker jag är rätt självklart eftersom det är ett virus som har spridits över världen som gör så att människorna antingen dör eller förvandlas till vampyrer och till slut så finns det inga människor kvar på jorden. Det kallar jag jordens undergång.
Jag tycker den var mycket bra och kan varmt rekommendera den. Han fick en att leva sig in i den öde storstan och man kände kalla kårar i kroppen när natten närma sig.

Jag skulle kunna rekommendera denna bok till de som gillar att läsa spännande och dramatiska böcker.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar