Etiketter

söndag 25 mars 2012

Imorgon när kriget kom
John Marsden


Boken - Imorgon när kriget kom - är ett känslofyllt och förbryllande actiondrama som inte lämnar någon oberörd. Boken kretsar kring sju australienska ungdomar vars liv plötsligt och våldsamt ställer sig på högkant när deras hemstad invaderas av en främmande makt.

En dag bestämmer sig ungdomarna för att ge sig ut i vildmarken för att övernatta under några dagar. Under natten upptäcker de att himmelen fylls av okända stridsflygplan. När de sedan återvänder till den gård där en av flickorna skall lämnas av, möts de av något dem aldrig skulle kunna föreställa sig. Huset är övergivet, hundarna döda, elströmmen är borta och telefonen ur funktion. De möts av samma syn i granngården bredvid. De inser snart att deras stad har erövrats av en mystisk och invaderande armé. Deras familjer och vänner hålls fångna av en främmande styrka. När de fientliga väpnade styrkorna upptäcker ungdomarnas närvaro, drar sig tonåringarna tillbaka till den undangömda dalgången inne i skogen för att bilda en gerillagrupp mot ockupationsmakten.

Huvudkaraktären Ellie Linton är en brådmogen och ansvarstagande tonåring som bor med sina föräldrar i kuststaden Wonbegonoo i Australien. Hon lever det typiska ungdomslivet, går i skolan, umgås jämt med hennes bästa vän Corrie och blir titt som tätt kär i olika killar. Under resans gång börjar hon att bli mer och mer förtjust i Lee som under lång tid varit en tillbakadragen och hemlighetsfull kille. När hon sedan märker att skogen är ett paradis fyllt av överraskningar, ser hon även det som en perfekt plats för vänskap att gro och kärlek att blomstra.

Ellie gör en väldigt tydlig övergång under resans gång, en uppenbar förändring. Från att vara en helt vanlig tonårstjej till att bli en ”soldat”, kapabel till nästan vad som helst för att rädda sin familj. Hennes tankegång och resonemang lyder tydligt, ni har förstört för mig, nu skall jag hämnas. Det är en förstående logik. Under resans gång möter hon inte bara traumatiska händelser, utan hennes vänskap och kärlek sätts även på spel.

Språket författaren använder är enkelt och okomplicerat. Jag tycker att språket delvis saknar ett starkt känslomässigt uttryck när handlingen är som mest omstörtande vilket gör att trovärdigheten och inlevelsen minskar. Från en härlig sommardag i skogen till deras värsta mardröm, beskrivs inte på ett optimalt sätt. När den här dramatiska händelsen uppstod tyckte jag inte att författaren fångade mig som läsare på grund av att den saknade den här känslomässiga tonen och lidelsen en sådan här viktig händelse skall ha.

Något som fångade mitt intresse redan från första början var all detaljrikedom som han använder, särskilt i miljöbeskrivningarna. Till en början använder han ett relativt fint och poetiskt språk där han beskriver skogens rikedom och hur fin vänskap och kärlek kan vara. Boken utspelar sig i vår tid, detta framkommer relativt tydligt i boken genom att de använder sig av modern teknik som till exempel moderna bilar och datorer.

Boken är skriven i dåtid och berättar om vad som hände under invasionstiden. Boken är skriven ur Ellies synvinkel och man får ta väldigt mycket del av hennes tankar och resonemang.

Bokens huvudbudskap lyder tydligt, man skall kämpa för dem man älskar. Boken speglar även budskapet att man skall hålla ihop, sammarbeta och kämpa för varandra.

Mina förväntningar på boken var stora på grund av att många hade rekommenderat boken till mig. Jag tycker att boken i helhet var bra, den innehöll mycket dramatik och action vilket en ungdomsroman
skall göra enligt mig. John Marsden har speglat situationen bra, men jag tycker att boken var alldeles för förutsägbar, man hade nästan alltid en förkänsla för vad som skulle ske, oavsett om det gällde relationerna mellan karaktärerna eller kampen för överlevnad. Man fick ingen direkt insyn i det politiska läget, varför det blev som det blev, vilket störde mig en hel del. Handlingen i stort är inte speciellt realistisk, vilket jag heller inte tror författaren strävar efter. Att en främmande makt bestående av asiater plötsligt dyker upp i kuststaden Wonbegonoo och håller befolkningen fångna, känns inte helt realistiskt.

Ellie och hennes vänner förändras oerhört fort under resan, de blir kapabla att göra nästan vad som helst, de spränger broar och smyger runt i staden med gevär och granater, detta samtidigt som de hasplar ur sig löjliga repliker och fokuserar på annat. Bra genomtänkt bok och en del livlig action väger visserligen upp, men inte tillräckligt nog för att man ska sitta på nålar och längta efter slutet.




Skriven av Simon Falk

 

1 kommentar: